5+1 tévhit a jógáról

 1. Csak akkor jógázhatok, ha eléggé hajlékony vagyok.

A közösségi média felületein gyakran megjelenő extravagáns jógapózok sokakat elriasztanak attól, hogy meglátogassanak egy jógatermet, pedig a jóga egyáltalán nem látványos testtartások kitartásáról szól. Sőt, a hajlékonyság egyáltalán nem feltétele a gyakorlásnak. Ez egy plusz jótékony hatás, ami kialakul, ha rendszeresen ráállsz a matracodra.

A jógának egyetlen feltétele van: a légzés. Ha tudsz lélegezni, jógázni is tudsz.

 

 1. Csak nők szoktak jógázni.

Ugyan a nyugati világban a jóga főként a nők kedvelt mozgásformája (itt szeretném leszögezni: a jógában, sokkal több van, mint mozgás!), a régi időkben főként férfiak gyakorolták.

Jógázni mindenki tud, legyen bármilyen nemű is. Senkit nem fog elvinni a jóga rendőrség, ha nem nőként jelenik meg a jóga szőnyeg közelében. Ha pedig úgy gondolod, hogy a jóga igenis nőies dolog és a férfiak nem találnak benne kellő kihívást, akkor próbáld ki otthon az alábbi gyakorlást.

 

 1. A jógázó embereknek nincsenek negatív érzelmeik.

Az az egyik "kedvenc" jógával kapcsolatos tévhitem: aki jógázik, nem lehet mérges haragos vagy szomorú, mindig egy csodás rózsaszín köd lebeg körülötte és esetleg egy-egy egyszarvú is feltűnik a környezetében.

A jóga rengeteget segít, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott ember legyél, ne csinálj mindenből nagy ügyet és el tudd engedni a jelentéktelen dolgokat. Ám egy ingerekkel átszőtt világban igenis vannak negatív érzelmeink. Fontos, hogy megértsd: jogod van "rosszul" érezni magad, ne vádold magad, ha egy-egy nap nem az élet napos oldala vesz körül. Elmúlik.

A jóga az egyik legnagyszerűbb eszköz, hogy megtanuld megérteni és elengedni a negatív érzelmeidet. Teremtsd meg a saját belső békédet, így a világ is egy jobb hellyé tud változni.

 

 1. A jóga csak különböző testtartások gyakorlásából áll.

A nyugati köztudatban a jóga fogalma teljesen összeforrt különböző, fura testtartásokat (szanszkritul ászanákat) gyakorló női alakkal. Azt már tisztáztuk, hogy a jóga nemcsak nőknek szól, így essen most néhány szó arról is, mit rajt magában az egyes pózokon túl. Valójában az ászana egy nagyon fontos szelete a jógának, ám csak egy apró részlete a teljes jóga rendszernek.

A jóga célja: lenyugtatni az elmét, amihez többre lesz szükségünk, mint a jógapózokra.

Tradicionálisan a jóga 8 ágát különböztetjük meg, az ászanagyakorlás egyébként a jóga 3. ága.

A 8 ág nem egymásra épül, egy jógini (női jóga gyakorló) vagy jógi (férfi jóga gyakorló) ugyanúgy gyakorolhatja mondjuk a 3. és 7. ágat egyidőben.

Íme a jóga 8 ága:

 1. Jama - Egyetemesen alkalmazható magatartási útmutatók
 2. Nijama - Egyéni gyakorlásban alkalmazható magatartási útmutatók
 3. Ászana - Testtartás
 4. Pránajáma - Légzés szabályozása
 5. Pratjáhára - Érzékek uralása
 6. Dháraná - Koncentráció
 7. Dhjána - Meditáció
 8. Szamádhi - Megvilágosodás

 

 1. A jóga csak nyújtás.

A fenti pontokból már gondolom te is sejted, hogy a jóga többet rejt magában, mint holmi nyújtást.

Az évezredek során kialakult többféle jógairányzat egyikéről sem mondható el, hogy csak a nyújtásra koncentrálna. Ne felejtsük el a jóga igazi célját: megnyugtatni az elmét, lecsendesíteni a gondolatokat.

Rendszeres gyakorlással nemcsak hajlékonyabbá, hanem erősebbé is válik a tested. Egy dinamikusabb óra után kitartó izomláz tud jelentkezni még a rutinosabb gyakorlóknál is.

 

+1 Jógán csak aludni szoktak.

Eddig csak az tartott vissza a jóga kipróbálásától, hogy esetleg egy jóga órán nem történik semmi, csak, egyhelyben kell ülnöd vagy esetleg 10 perc után elfog a rettegés, hogy mi lesz ha te fogsz a leghangosabban horkolni a teremben? Lesd meg a Pár Perc Jóga videóit és oszlasd el saját magad a tévhitet.

 

Kérdésed van vagy többet szeretnél megtudni? Keresd fel az alábbi a közösségi média oldalakat!

YouTube

Facebook

Instagram

Címkék: jóga tévhitek